Muolaalaisten seura

Vinkkejä sukututkimuksen aloitukseen

  • Haastattele sukulaisiasi, jotka muistavat tietoja suvun jäsenistä ja sen historiasta, mutta suhtaudu muistitietoon aina kriittisesti.           
  • Selvitä kirjastosta, esimerkiksi Finnan tai Suomen Sukututkimusseuran käsikirjaston avulla, onko omasta suvustasi julkaistu jo sukukirjaa. Sukutietoja löytyy paljon myös verkosta eri alustoilla, joten apuna kannattaa käyttää myös hakukoneita, kuten Googlea.
  • Kansallisarkiston asiointipalvelu Astian kautta voi hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon, alle 100-vuotta vanhoihin kirkonkirjoihin.
  • Sukututkimuksen peruslähteitä on digitoitu melko kattavasti ja esimerkiksi yli 100 vuotta vanhoja kirkonkirjoja pääset selaamaan Kansallisarkiston Astia-palvelussa ja Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen Digiarkistossa. Tutustu myös verkkopalveluihin, kuten HisKi, katiha sekä digihakemisto-tietokantaan, joka on sukututkijan keskeisin apuväline kirkonkirjojen tutkimisessa.
  • Liity verkossa sukututkimusaiheisiin keskusteluryhmiin ja -palstoille, esimerkiksi Facebookissa  Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmään ja Suku Forumille, Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin ryhmä

 

 

Muolaan Lehtokylän koulun oppilaita vuonna 1932. Kuva: Forssan museo

Hyödyllisiä sivustoja:

Suomen sukututkimusseura

Seura järjestä mm. koulutuksia, opastusta ja verkkopalveluja.

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry (SSHY)

SSHY:n digitointiprojekti (Digiarkisto) mahdollistaa arkistomateriaalin tutkimisen internetin välityksellä. Sivuilta löytyy digitoituja lähdeaineistoja. Yli 125 vuotta vanhat mikrofilmeiltä ja -korteilta kuvatut kirkonkirjat ovat kaikkien vapaasti tutkittavina. Jäsenmaksun maksamalla pääsee myös kuvatietokantaan. Siellä pääsee tutkimaan muita SSHY:n tuottamia lähteitä, mm. 100-125-vuotiaita kirkonkirjoja, tuomiokirjoja, läänintilejä, sotilasrullia ja matrikkeleita.

 

 

Hakuohjelmat:

Hiski

Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämä Hiski-hakuohjelma. (Muolaan tiedot v.1906 asti)

Karjalatietokanta Katiha

Kansallisarkiston ylläpitämä Karjala-tietokanta

Kansallisarkiston asiointipalvelu ASTIA

Digihakemisto

Ohjelma on yksityisen henkilön luoma palvelu, joka koostuu hakemistoista ja linkeistä Kansallisarkiston julkaisemiin digitaalisiin aineistoihin.

Familysearch

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon eli mormonien hakusivusto FamilySearch avattiin vuonna 1999. Sen keskiössä on valtava kansainvälinen hakutietokanta IGI eli kansainvälinen sukututkimushakemisto (International Genealogical Index), joka sisältää henkilötietueita (syntyneet, vihityt, kuolleet) ympäri maailmaa. Sivuston suurin käyttöarvo onkin juuri siinä, että haluttu henkilö on haettavissa myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Finna

Finna on Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteinen aineisto- ja hakuportaali. Luonteestaan johtuen sivustolla on hyvin sekalaista materiaalia: valokuvia, karttoja, kirjeitä, painotuotteita, pienesineitä, taideteoksia ja äänitiedostoja.

Sukuhaku

SukuHakuun on tallennettu miljoonia rivejä hakemistoja ja digitoitu satojatuhansia sivuja kirjoja. SukuHakuun on digitoitu erityisesti sukukirjoja ja matrikkeleita. Hakemistoja on laadittu arkistoaineistoihin ja julkaisuihin, joiden tarkoituksena on edistää ja helpottaa erilaisten aineistojen käyttöä. Sukuhaun käytetyimmät aineistot: hautakivitietokanta, katselmusluettelot, kuolleeksi julistetut, matkustajaluettelot, merimiesluettelot sekä nimenmuutokset.

Tuomiokirjahaku

Tuomiokirjahaku on Kansallisarkiston verkkopalvelu, jossa voi selata Suomen alueen käsin kirjoitettuja tuomiokirjoja ja tehdä niihin tekstihakuja.

 

 

Verkkopalveluita ja tietokantoja:

Riksarkivet

Ruotsin kansallisarkiston digitaalinen aineisto

Akatemiasampo

Suomalaiset akateemiset henkilöt 1640-1899

Kansallisbiografia

Biografiasampo

Biografiasampo mahdollistaa suomalaisten elämäkertojen, henkilöiden ja henkilöryhmien tutkimisen digitaalisten ihmistieteiden menetelmillä. Palvelun ydinaineistona on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografia ja muut tietokannat, yhteensä n. 13 000 elämäkertaa, joita on rikastettu muilla ulkoisilla aineistoilla. 

Elka

Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto Elka tallentaa ja säilyttää Suomen elinkeinoelämää koskevaa perinnettä ja arkistomateriaalia, sekä liikeyritysten että yksityisten talousvaikuttajien, säätiöiden ja järjestöjen aineistoja kaikissa eri formaateissa.

Suomen kansallisbibliografia Fennica

Suomen kansallisbibliografia Fennica käsittää periaatteessa kaiken suomenkielisen, Suomessa julkaistun sekä Suomea ja suomalaisia koskevan kirjallisuuden. Hakuja voi tehdä usealla eri hakutyypillä, kuten vaikkapa hakemalla sopivaa nimeä tai sanaa

Kansalliskirjasto

 Kansalliskirjaston Digitaaliset aineistot on palvelu, jossa on vapaasti sekä kuvina selailtavana että OCR-luettuna eli tekstitunnistettuna haettavissa kaikki Suomessa vuosina 1771-1939 ilmestyneet sanoma- ja aikakauslehdet. Kansalliskirjaston digitoimat uudemmat aineistot sekä muut verkkoaineistot ovat kaikkien vapaasti käytettävissä Kansalliskirjastossa sekä muissa vapaakappalekirjastoissa sijaitsevilla vapaakappaletyöasemilla.

Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen verkkosivujen Suomen vanhat kartat -tietosivustolle on koottu tietoa vanhoista suomalaisista kartoista sekä karttaluetteloita esimerkiksi yleiskartoista, topografisista kartoista ja peruskartastosta

Sotasampo

Sotasammon avulla voit hakea, selata ja visualisoida laajoja tietoaineistoja Suomesta toisessa maailmansodassa, ja tutkia esimerkiksi sodassa taistelleiden sukulaistesi vaiheita talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa

Sotasurmat

Sotasurmasampo 1914-1922. Portaali Suomeen liittyviin sotatapahtumiin vuosina 1914-1922.

Karjalansivistysseura

Sampo-tietokanta. Karjalansivistysseuran tietokanta.

Suomen kulttuurirahaston perustamiskeräys 1938

 

 

Sukututkimus Facebookissa

Sukututkimuskeskustelu on vuosien aikana siirtynyt suureksi osaksi sosiaaliseen mediaan ja erityisesti Facebookin ryhmiin, jotka ovat korvanneet sukututkijoiden menneinä vuosina käyttämät sähköpostilistat.

Esimerkkejä sivustoista

Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin. Sivuston kautta saa ohjeet miten liittyä esim. genissä isoon puuhun.

Suomen kirkkoja ja hautausmaita. Sivuston kautta löytyy laajat kuvatallenteet Suomen hautausmaiden hautakivistä.

 

 

Sukututkimusohjelmistot

Suosituimpia omalle laitteelle ladattavia ohjelmistoja ovat esimerkiksi seuraavat:

SukuJutut, Gramps, Family Tree Maker, Legacy

Geni

Geni on vuonna 2006 perustettu amerikkalainen kaupallinen sukututkimuksen yhteisöpalvelu, jonka tavoitteena on rakentaa yhtä yhteistä maailmanlaajuista sukupuuta. Genissä sukupuuhun voidaan lisätä henkilötietojen ja sukulaisuussuhteiden lisäksi henkilöihin liittyviä elämäkerrallisia tietoja, valokuvia, videoita ja asiakirjoja. Palvelusta on käytössä maksuton perusversio ja maksullinen pro-versio, jonka myötä käyttöön saa esimerkiksi kehittyneempiä haku- ja tutkimustyökaluja.

Muolaan osalta geniin on tallennettu jo lähes 26 000 henkilön tiedot (11/2023)

Myheritage

MyHeritage on vuonna 2003 perustettu israelilainen verkossa, mobiilissa ja ladattavina ohjelmistoina toimiva sukututkimusalusta. Käyttäjät voivat esimerkiksi luoda sukupuita, ladata ja selata valokuvia sekä tehdä hakuja yli yhdeksästä miljardista historiallisesta tietueesta, jotka koostuvat esimerkiksi väestölaskenta-, henkilö-, asepalvelus-, maahanmuuttotiedoista sekä digitoiduista sanomalehdistä. Alustalle rekisteröityminen ja sukupuiden aloittaminen ovat maksuttomia, mutta eri aineistojen ja tietovarastojen käyttö ja niistä hakeminen vaativat maksetun tilauksen alustalle.