Muolaan vaakuna Muolaalaisten seuran kotisivu
Muolaa.fi

Urjala 2012
Etusivu Ajankohtaista Kartat Kirkko Muistomerkit Linkit Talkoot Myynti
Katso kuvaesitys tästä

Tervehdyspuhe

Muolaan juhlat Urjalassa 29.7.2012

 Ohjelma

Ohjelmaa

Eija Järvisen tervehdyspuhe Muolaan juhlassa Urjalassa 29.7.2012

Hyvät juhlavieraat!

Olen iloinen saadessani toivottaa teidät tervetulleiksi Muolaan pitäjäjuhlaan ja tänne Urjalaan.
Toivotan teidät tervetulleeksi Muolaalaisten seuran ja Urjalan Karjalaseuran puolesta, yhtä lämpimästi ja tasapuolisesti.
Huomaatteko muuten, että Urjalan karjalaseura on meidän uusi nimemme. Se on alkukesällä hyväksytty yhdistyksen uudeksi nimeksi.
Toivomme, että nimimuutos rohkaisee kaikkia karjalaisuudesta ja karjalasta kiinnostuneita liittymään mukaan toimintaan.

Edellisen kerran Urjalassa järjestetyt juhlat vuonna 2005 olivat vielä kaksipäiväiset, viimeisen kerran. Sen jälkeen lopullisesti todettiin, että kaksipäiväiset juhlat alkavat olla liian rankat harvenevalle järjestäjäjoukolle kuin myös ikääntyvälle juhlakansalle. Muutosta pohdittaessa eniten oltiin huolissaan siitä, miten kaikki tarpeellinen saadaan mahtumaan samaan päivään. Nyt tuntuu siltä, että tehty ratkaisu oli ihan hyvä ja juhlamme on edelleen säilyttänyt sekä arvokkaan, että viihdyttävän luonteensa ja uskoakseni teille on jäänyt myös aikaa kuulumisten vaihtoon ja niin tärkeään haasteluun.

Mitä meille kuuluu tänään.

Kun Muolaalaisten seura perustettiin yli 60 vuotta sitten Muolaan väki, kuten koko karjalainen väestö eli valtavan hämmennyksen aikaa heitä kohdanneiden suurten muutosten jälkeen.
Heti tuolloin ymmärrettiin, että on äärettömän tärkeää vaalia sitä, mitä on jäljellä. Ei tullut mieleenkään unohtaa ja hävittää omia juuria vaan päätettiin hoitaa ja pitää ne elinvoimaisina.
Perustettiin pitäjäseuroja ja karjalaseuroja tätä tehtävää varten ylläpitämään yhteenkuuluvaisuutta ja vaalimaan muistoja ja perinteitä. Kuluneet vuodet ovat osittaneet, että päätös oli oikea.

Vuosikymmenten ajan Muolaalaisten seuran suurin tapahtuma on ollut vuotuinen pitäjäjuhla. Muistan itsekin omasta lapsuudestani, miten tärkeä asia Muolaan juhlat olivat, siellä tavattiin kaikki entiset naapurit, sukulaiset ja kylänväki, vaihdettiin kuulumiset ja haastettiin ja haastettiin, joskus jopa tuntui, että juhlaohjelma, vaikka hienoa olikin, häiritsi karjalaisten sosiaalista kanssakäymistä. On hienoa, että juhla kokoaa edelleen näin paljon väkeä yhteen, mutta on luonnollista, että alkuvuosien yli 2000 kävijän määriin ei enää ylletä.
Kiitettävän paljon meitä on edelleen koolla nytkin, minkä ilokseni voin todeta.

Kun rajat itään aukenivat, alkoi kotiseutumatkailu,. Kun kotipaikoilla oli vierailtu alettiin kaivata yhteisille pyhille paikoille, kirkkomaille.
Pitäjäseurojen toimesta aloitettiin neuvottelut muistomerkkien pystyttämisestä. Niin Muolaassakin. Muolaalaisten seura sai tuolloin toiminnalleen juuriemme kunnossa pitämiseksi uuden muodon. Pitäjäseuran toiseksi tärkeäksi tehtäväksi tuli kirkkomaa-alueiden hoito entisessä Muolaassa sekä hyvien suhteiden ylläpitäminen nykyisen hallinnon kanssa ja väestön kanssa. Aluksi hoidettiin sankarihauta-alueita ja pystytettiin sankarivainajien muistomerkit Muolaan luterilaiselle hautausmaalle ja Kyyrölän ortodoksihautausmaalle.
1992 tehtiin taas ensimmäisen kerran ennen kokematonta. Tuolloin kokoonnuttiin ensimmäisen kerran 48 vuoteen Muolaassa sankarivainajien muistojuhlaan.
Siitä lähtien on työ entisessä Muolaassa jatkunut ja saanut jatkua.
Vuosittain on kirkkomaa-aluetta talkoovoimin ja nykyisten isäntien kanssa hyvässä yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä raivattu ja kunnostettu. Tänä vuonna on Muolaan kirkkomaalla tehty erityisen paljon talkootyötä.
Perushuoltotöiden lisäksi siellä keväällä raivattiin esiin pätkä talvisodan aikaista juoksuhautaa ja otettiin esille ruumishuoneen kivijalka sekä useita hautakiviä. Välillä, kun puskista löytyy kokonainen rivi kaatuneita hautakiviä tunteet saavat vallan ja tulee halu nostaa ne kaikki pystyyn ja suojella niitä. Siellä toimiessamme tiedämme olevamme vieraalla maalla ja oikeutemme toimia siellä ovat rajalliset, vieraan oikeudet. Tämän vuoksi toimimme siellä nykyisiä isäntiä kunnioittaen, lupaa kysyen ja paikallisen hallinnon kanssa neuvotellen.. tänä keväänä pystytimme sinne kuva- ja opastauluja, joissa kerrotaan suomeksi ja venäjäksi alueen historiasta. Uskomme ja toivomme, että historia kiinnostaa myös paikallisia ihmisiä ja yhteistyö alueen suojelemiseksi saa jatkua.

Kesäkuussa vietettiin Muolaan kirkkomaalla 20. vainajien muistojuhlaa ja Muolaan viimeisen kirkon 160 juhlaa. Ennen varsinaista juhlaa vieraat saivat osallistua opastettuun kiertokävelyyn hautausmaa-alueella. Ensimmäisen kerran muistojuhlassa vieraat voivat istua penkeillä, jotka saatiin lahjoituksena niin Suomesta kuin Säkkijärven sahalta. Muistojuhlassa vietettiin Herran Pyhää Ehtoolista kolmannen kerran sotien jälkeen.
Juhlasta saatu palaute on ollut koskettavaa. Mukana olleet ovat kokeneet sen voimakkaana, liikuttavana ja syviä tuntoja herättävänä.

Tässä yhteydessä haluan kiittää lämpimästi kaikkia talkootyöhön osallistuneita. Ilman talkoolaisten lukuisten tuntien ja päivien mittaista työtä alue ei olisi niin kaunis kuin se nyt on ja siitä saamme kiitosta kaikilta siellä poikkeavilta. Tämä hyvä palaute olkoon palkitsevana kiitoksena kaikille. Kiitos myös kaikille tapahtumaan osallistuneille.

Tänä päivänä Muolaan nimissä toimitaan monella taholla. Juuret Muolaassa tapahtumat kokoavat Helsingissä runsaasti ihmisiä yhteen, samoin Kyyrölä- kerho sekä Ylä-Kuusaan kansakoulupiirin kerho, joka viettää aivan pian 20 -vuotis juhlaansa, josta jo etukäteen lämpimät onnittelut, toimivat aktiivisesti, mistä kiitos ahkerille vetäjille. Forssan museossa Muolaan osasto kiinnostaa yleisöä kovasti. Museo menee vuoden vaihteessa remonttiin ja museon johto onkin toivonut muolaalaisten seuralta apua uuden näyttelyn kehittämiseksi. Lämmitti kyllä mieltä, kun meille kerrottiin, että Muolaan osastosta halutaan yksi keskeisimmistä näyttelyistä. He toivoivat mm. uuteen näyttelykokonaisuuteen valokuvia ja muuta aineistoa erityisesti uusille asuinsijoille rakentamisesta, asettumisesta jne. Sellaista materiaalia, jota teiltä kaikilta saattaa löytyä ja tässä sitä on hyvä peräänkuuluttaa.

Muolaa ja muolaalaisuus kiinnostaa edelleen ja yhä uusia ihmisiä.
Toivon, että näin jatkuu edelleen. Toivon, että tallennatte tietoa. Te, jotka nyt muistatte olette avainasemassa. Kirjoittakaa kaikki omia muistojanne ja kokemuksianne muistiin, sillä muuten ne unohtuvat. Uskon, että ajan kuluessa jokainen muisto juuristamme ja historiastamme on kultaakin kalliimpi.

Olen sanonut ennenkin, mutta sanon nytkin, että Muolaa elää. Se elää muistoissamme ja sydämissämme, ei se sieltä mihinkään katoa, meidän tärkeä tehtävämme on siirtää se yhä uusiin sydämiin.

Toivotan teidät vielä kerran tervetulleiksi ympäri Suomen yhteen muolaalaisuuden merkeissä tänne Urjalaan.
Toivon teille oikein hyvää ja mieleenpainuvaa juhlaa.