Muolaan vaakuna

Muolaalaisten seura ry

 

Arkistossa

Muolaan kynttilämatka/-tapahtuma 5.12.2021

Lauri Rämön kuvakertomus nähtävissä tästä

Vuosikokous 2021
ja muut tapahtumat

Muolaalaisten Seura ry:n vuosikokous järjestettiin Forssan kirjastolla lauantaina 18.9.2021.

Ennen vuosikokousta oliForssan kirkossa hartaushetki sekä Muolaan kirkkokalleuksien  ja niiden historian esittely. Seppelpartioin lähettäminen sankarihaudalle ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille.
Vuosikokouksen ja kahvien jälkeen Päivi Paloposki esitelmöi venäläisestä huvila-asutuksesta Muolaassa ennen vuotta 1917.
Esitelmän jälkeen oli opastettu kierros Forssan museolla, jossa on myös Muolaa-osasto.

Katso tästä pdf-muodossa oleva Lauri Rämön laatima kooste tapahtumasta.

hauta hyytiainen

Tämä laatta on löytynyt ja kuvattu 23.7.2021 Muolaan kirkkomaalla. Henkilötiedot selvitetty, kiitos Mirja Mappesille!

Johan Edvard Hyytiäinen s. 23.10.1886 Viipurissa. Pieni Juhani kuoli 17.1.1889 Passilan kylässä keuhkokuumeeseen. Isä Tahvo Yrjönpoika Hyytiäinen s. 16.7.1861 Passila k.13.5.1915 Pölläkkälä Äiti Maria Fredrika Mether s.3.1.1854 Heinola k.21.12.1918 Pölläkkälä

Muolaalaisten Seuran kynttilä- ja seppeltapahtuma Somerolla 5.12.2020

Katso Lauri Rämön kuvat tästä

Muolaan talkoot  ja  kynttilät   6.12.2020 Katso tästä


MUOLAAN KIRKKORANNAN SÄILYNEET HAUTAKIVET


Päivitetty liite "Muolaan kirkkorannan säilyneet hautakivet" Päivitetty 7.12.2020

Muolaan Kirkkorannan hautausmaan hautakivet on nyt kuvattu ja tiedot on tallennettu liitteenä olevaan pdf-tiedostoon. Kuvausaika oli 7.-8.3.2020, jolloin osa kivistä oli kostean talven jälkeen sammaleen vaivaamia. Tarkoitus oli kuvata joitakin kiviä uudelleen kevään talkoissa, kivien puhdistamisen jälkeen. Kun corona-pandemia tekee tämän mahdottomaksi, julkaistaan kuvat nyt liitteessä olevassa kunnossa.

Sota 1939 -1940 ja 1944 päättynyt jatkosodan hyökkäysvaihe runtelivat kirkkomaan maaston ja tuhosivat valtaosan muistokivistä ja risteistä. Neuvostoaikana siirrettiin sodassa säilyneitä kiviä talouskäyttöön lähialueille, tai käytettiin uudelleen hautakivenä. Säilyneitä kiviä on siten olemassa varsin rajallinen määrä.

Punnuksen koulun silloisen opettajan Svetlana Tufatulinan lehtikirjoituksen pohjalta ja Pravdinon kyläkauppias Zhanna Kopnovan avustuksella on osa hautausmaalta pois viedyistä kivistä palautettu takaisin kirkon alueelle. Kun hautausmaasta ei ole olemassa hautakarttaa, ei kiviä voida palauttaa alkuperäiselle paikalleen. Nämä palautetut kivet onkin paikallishallinnon kanssa sovitusti säilytetty kirkon alueella muistokivinä. Hautausmaan alueelta on vuosien kuluessa löydetty yksittäisiä hautakiviä tai niiden osia. Oheiseen tiedostoon on merkitty kivien tarkka tai summittainen löytöpaikka.

Muolaalaisten Seura pyrkii keräämään nyt tiedossa olevista hautakivistä haudattujen henkilöiden sukulais- tai jälkeläistietoja. Olennaista asiassa on se, että Muolaaseen haudattujen jälkeläisillä on tieto säilyneestä muistokivestä. Perinnetiedon säilyttäminen on osa Muolaalaisten Seura ry:n toimintaa ja tehtävää. Tietoja ei julkaista ilman nimenomaista lupaa siihen. Osasta hautakiviä tuo tieto onkin jo olemassa. Linkki tässä

Hautausmaatalkooryhmän puolesta Lauri Rämö, talkoovastaava.

Muolaan kirkkomaan hoidosta koronavuonna 2020
Lue Lauri Rämön kuvallinen uusi raportti tästä

FORSSAN MUSEON MUOLAA-AINEISTON DIGIVERSIOT

Forssan Museoon on vuosien varrella talletettu runsaasti erilaista Muolaan pitäjän ja sen asukkaiden elämään liittyvää aineistoa, joka on nyt alkuvuodesta 2020 skannattu sähköiseen muotoon paremmin saatavilla olevaksi, tutkittavaksi ja tutustuttavaksi.

Liitteenä on luettelo skannatusta aineistosta. Se on nyt Forssan Museon ja Muolaalaisten Seuran kautta seuran ja sen jäsenten (muolaalaiseksi itsensä tuntevat tai Muolaan ystävät ja Muolaasta kiinnostuneet) käytettävissä.

Corona-pandemia on sotkenut arkielämän, joten aineiston laajemmasta hyödyntämisestä ei ole vielä voitu keskustella Muolaalaisten Seuran hallituksessa. Niinpä laitankin tämän sisällysluettelon tutustuttavaksi seuran sivuille.

Museo on suljettu monen muun kulttuurilaitoksen tavoin, mutta voin toimittaa halukkaille otsikkoasioista tietoa toivomusten mukaan. Aineisto sinällään on julkista, mutta sen laajuuden ja henkilötietojen takia sitä ei voi julkaista www-sivuilla.
Aineisto avautuu tästä.

Lauri Rämö, talkootyöntekijä. Puhelin ja WhatsApp 0400355030, sähköposti ramon.laurin@gmail.com

Muolaan vaakuna päätyi Floridan Suomi Talon seinälle

Florida


Tapasin viime kesän Karjalaisissa kesäjuhlissa Amerikan suomalaisten Floridassa ylläpitämän Suomi Talon puheenjohtajan Sirpa Ahon. Hän tuli tutustumaan Muolaan esittelypöytään ja kertoi Suomi Talon kokoavan Suomen kuntien vaakunoita. Talon seinille ripustettu kokoelma on jo vaikuttava: yli 400 kuntavaakunaa, joissa on sekä nykyisten ja lakkautettujen että luovutettujen alueiden vaakunoita.

 

Hän esitti toivomuksen saada sinne myös Muolaan kunnan vaakunan ja lupasin viedä toivomuksen seuran hallitukselle. Varastosta löytyi vaakuna, jonka hallitus päätti lahjoittaa Suomi Talolle.

Itsenäisyyspäivämme 6.12. on suuri juhla myös Floridan suomalaisille. Tilaisuuden ohjelmassa on aina kyseisenä vuonna saatujen vaakunoiden julkistaminen ja näin tehtiin tänäkin vuonna. Sirpa Aho itse esitteli saadut vaakunat, joita oli kaksi. Näistä toinen oli Muolaan ja toinen Kivennavan vaakuna. Koskettava yhteensattuma on, että Sirpan omat juuret ovat näissä kahdessa pitäjässä. Hänen äitinsä äiti oli kotoisin Muolaan Telkkälästä ja äitinsä isä Kivennavan Kaukolempiälästä.

Saimme Sirpalta kauniin kiitosviestin ja hienon kuvan Suomi Talon itsenäisyyspäivän juhlasta. Kuvassa edellä mainitut vaakunat ja Sirpa Aho.

Leena Korppoo
Muolaalaisten seuran varapuheenjohtaja

 

MUOLAA JUHLA Somerolla

Lauri Rämön kokoamat kuvat pdf tiedostoina.
Osa I
Osa II
Osa III
Osa IV
Eijä Järvisen juhlapuhe


Muistojuhla Muolaassa 30.6.2019
Raportti juhlasta tässä

Eemil Luukka-seminaari 16.8.2018 klo 18.00 Urjalassa
Alustajina Hannu Luukka, Eero Ekman ja lehdistöneuvos Seppo Sarlund
Sarlundin alustus Eemil Luukka politiikassa tässä pdf-muodossa
Kuvat esiintyjistä


Muolaan pitäjäjuhla ja Muolaalaisten seuran 70-vuotisjuhla Urjalassa 28.7.18

Valokuvia Muolaan juhlasta tässä pdf-muodossa

Video juhlasta https://www.youtube.com/watch?v=p42VnyyWNCI

Kuvaus Seppo Vaittinen

sukukirja

Meron sukukirja

Muolaan Merojen sukukirjasta on tehty uusi painos ja sitä myydään hintaan 50 € sukuseuran jäsenille ja 65 € ei jäsenille. Tilaukset
mervi-marja.mero@pp.inet fi

Vainajien muistojuhla Muolassa 1.7.2018
Katso kuvia tästä ja kuvia paikallisille asukkaille järjestetystä tilaisuudesta tästä.
Puheenjohtaja Eija Järvisen avaisjaispuhe tässä.
Sirpa Soinilan kuvia Vainajien muistojuhlasta tässä
Erään hautakiven tarina tässä

Muistojuhlan talkookuvat täällä

Kunniamaininta kirjalle Ko tul se sota

Karjalatalolla pidettiin 18.11.2017 vuosittaiset Pitäjä- ja sukumarkkinat, jossa julkistettiin Karjalan Liiton puheenjohtajan Pertti Hakasen valitsema vuoden pitäjä- ja kyläkirja. Leena Korppoon isänsä Lauri Kanteen kirjoista toimittama kolmiosainen teos Ko tul se sota sai Liiton kunniamaininnan. Valinnan tehnyt Pertti Hakanen kiitti teosta henkilökohtaiseksi tarinaksi, joka vie lukijansa mukanaan ja kuvaa elävästi kannakselaisten elämää sotaa odoteltaessa ja sodan aikaa elettäessä.

Leena Korppoo totesi kiitospuheenvuorossaan, että kirja kertoo Muolaan Soittolan kylästä ja samalla kuvaa niitä tuntoja ja kokemuksia, joita lukuisissa muissakin Kannaksen kylissä koettiin vuosina 1939 – 1944.

Kirjaa on myynnissä Muolaalaisten seuralla (pekka@muolaa.fi) , Karjalaisella Nuorisoliitolla Helsingissä (leena.rintala@karjalainennuorisoliitto.fi) ja sitä voi myös tilata suoraan Leena Korppoolta (leena.korppoo@kolumbus.fi).

Kotul se sota

”Ko tul se sota” kokoaa Kannaksen kohtalot

Lauri Kanteen kirjoittama kolmiosainen kertomus kannakselaisen kylän väen kohtaloista talvi- ja jatkosodan aikana on nyt koottu yksiin kansiin ja julkaistu kesällä 2017 nimellä "Ko tul se sota". Itse nämä vaiheet nuoruudessaan Muolaan Soittolan kylässä elänyt Lauri Kantee kuvaa aidosti ja koskettavasti, kuinka kyläläiset sodan uhasta huolimatta uskovat tulevaisuuteen ja jatkavat arkista elämäänsä aina taistelujen alkuun asti, kuinka he selviävät raskaista evakkomatkoista ja miten mielen täyttää onnen tunne, kun tuhottua kotikylää päästään uudelleen rakentamaan jatkosodan sytyttyä.

Kirjan myyntihinta on 20 € ja sitä voi tiedustella Pekka Moisanderilta ja Eija Järviseltä sekä kirjan toimittajalta Leena Korppoolta. Yhteystiedot tästä

Lue kirjan esittely tästä

Muolaa-juhla Forsassa 30.7.2017

Katso Lauri Rämön kuvat tästä

Erkki Känkäsen tervehdyspuhe tässä pdf-muodossa


Näin Muolaa jäi elämään


Muolaan pitäjäjuhlilla Jokioisilla julkaistiin Muolaalaisten Seuran uusi kirja, NÄIN MUOLAA JÄI ELÄMÄÄN. Kirjassa on 270 sivua ja 250 hienoa valokuvaa. Kirjaan on kirjoittanut 35 henkilöä, yhteensä 60 eri artikkelia!

Anne Kuorsalon kirjan esittely tässä

Kirjan sisällysluettelo tässä

Kirjan myyntihinta on 35 e. Kirjaa saa tilata ainakin Eija Järvinen, Hannu Kontio, Pekka Moisander, Lauri Rämö ja Anne Kuorsalo.
Seuran yhteystiedot löydät tästä.

Akaan Seudun arvio kirjasta Näin Muolaa jäi elämään tässä

kirja

Nojatuolimatka Muolaaseen

”Näin Muolaa jäi elämään” –kirja vei minut nojatuolimatkalle Muolaaseen. Oli tulossa hiljainen viikonloppu, mutta sitten Riitta-serkkuni pistäytyi kylään kainalossaan Wiipurinrinkeli ja uunituore kirja ”Näin Muolaa jäi elämään.” Miten paljon haastamista, kun harvoin tavataan. Millä ilolla muistoja kertoillaan!

Suu makiana ja muistelemaan herkistyneenä avaan uutukaisen kirjan. En ole käynyt vuosiin siellä kotona, mutta muistot tulevat, kun avaan tämän sekä sisällöltään että muutenkin painavan kirjan.

Lue Muolaan Ylä-Hotokassa 1932 syntyneen Sinikka Miettisen arvio kokonaisuudessaa tästä.

Muolaan ja Kyyrölän miehet talvisodassa 1939–1940

Muolaalaisten Seura on saanut Eugen Usanolta oikeudet kirjaan "Muolaan-Kyyrölän miehet talvisodassa 1939-1940 Er.P 4:n riveissä". Kirjasta on otettu näköispainos ja sitä on saatavilla Muolaalaisten Seuran ja Kyyrölä-kerhon kautta 15 euron hintaan.

Eugen Usanon toivomuksesta kirjan tuotto tullaan käyttämään Muolaan hautausmaiden hoitoon. Muolaalaisten Seura kiittää Eugen Usanoa tästä mahdollisuudesta. Kirjan edellinen painos oli loppunut ja kirja on herättänyt paljon kiinnostusta. Lisätietoja Pekka Moisanderilta tai Lauri Rämöltä.


Uscahanovin kirja

Katso ainutlaatuinen aikamatka Moiniemeen

Lassi ja Erkki Rämö ovat tuottaneet nykyaikaisen mediaesityksen Muolaan Moiniemen kylästä.
Teos on varsin tuore ja antaa kuvan alueen kehittymisestä yli kymmenentuhannen vuoden
aikana aina talvi- ja jatkosodan evakkoon lähtöön asti. Esitys avautuu tästä linkistä: https://vimeo.com/moiniemi/moiniemiMuolaan Rämöjen sukuselvitystä 1600 luvulta alkaen
Tutustu uuteen kirjaan tästä linkistä
Tästä linkistä saat kirjan hankintatiedot. Uusi sähköposti hannu.t.ramo@gmail.com

Vinkki
Kyyrölän puusepäntehdas tässä linkissä
Tästä linkistä löydät digitoituna Karjala-lehdessä vuonna 1972 julkaistun Muolaa liitteen
Eläinlääkäri Erkki Luukan muistokirjoitus Helsingin Sanomissa


Muolaalaisten seuran uudet adressit ja onnittelukortit nyt saatavana

Onnittelukorttien koko on nelisivuinen A5.
Adressit normaaleja adressikokoa Korttien ja adressien kuva-aiheet ovat Muolaan kirkonmäe.ltä.Tiedustella voi johtokunnan jäseniltä ja paikallisilta Karjalaseuroilta.
Tästä näet kuvat adresseista ja onnittelukorteista:
Kielo adressin kannet.pdf
Porras adressin kannet.pdf
Adressien sisus.pdf
Lehtovirna onnittelukortti.pdf
Ruusu onnittelukortti.pdf

7.10.2022
Urjamedia
Aineistot osoitteella: Seppo Pirhonen, Tyryntie 39, 31760 Urjala, puh 040-5327780
Sähköposti: seppo.pirhonen@urjamedia.fi